Båtutflykt med barnen i Stockholms skärgård

I Stockholm har vi en av världens vackraste skärgårdar. På bara en kvart kan du ta dig från storstadens pulserande liv till en lugn och naturnära skärgård. Så varför inte ta barnen ut på en spännande båtutflykt. Åk till Sandhamn om du vill ha en finare skärgårdstrip eller till Fjärdlång för underbar vistelse på naturreservatet. Vill du ta en kortare tur finns alltid Fjäderholmarna. I den vackra skärgården finns det garanterat en ö som passar dig och familjen.

 

Vaxholm

I över 100 år har besökare tagit sig hit för att njuta av frisk luft, härliga bad och avkoppling i en vacker natur. Vaxholm är en livlig och idyllisk skärgårdsstad med levande hamnliv. Promenera bland gallerier, museer och charmiga butiker för att sedan ha en trevlig fika med familjen. Blir ni sugna på att övernatta finns det hotell, stugor, vandrarhem och bed & breakfast.

Läs mer här!

Grinda

En timmes båtfärd från Stockholm hittar du Grinda med sin vackra skärgårdsnatur. Det är populärt och välbesökt av barnfamiljer, mycket pga sin vackra natur och barnvänliga stränder. Här kan familjen promenera längst jordbruk, betesmark och lummig grönska. Och efter en uppfriskande promenad kan du ta familjen till lanthandeln, glasskiosken, restaurangen eller caféet. Bland aktiviteter kan du hyra kajak, båt, spela volleyboll eller boule. Vill du övernatta med familjen finns det en stugby och vandrarhem.

Läs mer här!

Finnhamn

En av de mest välbesökta öar på Stockholms skärgård. Här finns små barnvänliga sandstränder med möjlighet att hyra roddbåt och fiska runt hela ön. Lagom stor ö med mycket skärgårdskänsla. Här finns stora odlingsmarker med kor, höns, grisar och en gårdsbutik att besöka. Bland aktiviteter finns boule, fotboll, brännboll, kubb, bada bastu, hyra roddbåt, kajak eller gå på musikkväll. Vill du handla hem något finns gårdsbutiken på Idholmens gård. Vill du övernatta med familjen finns det vandrarhem stugby och tältplats.

Läs mer här!

Möja

Gillar du och familjen långa promenader är Möja perfekt för er. Här finns inte mycket badplatser, däremot finns ett rörligt friluftsliv med svamputflykter. Perfekt för cykling eller långa strandnära promenader. Åk på båtutflykter, paddla, bada bastu, spela boule eller hyr vattenskoter. Det är en längre båttur hit, men det är värt resan. För här är det skärsgårdsliv på riktigt. Blir ni hungriga finns det fiskrestauranger, grillar, värdshus och matbutik. Övernattning finns i stugor, privathyrda hus eller på vandrarhem.

Läs mer här!

Utö

Ett populärt utflyktsmål med familjen i yttersta skärgården. Här kan ni hyra både cykel och havskajak eller prova ridning på islandshästar. Runt hela ön hittar du härliga platser att bada på. Vill ni inte äta på några av öns sex restauranger kan ni alltid ta med picknick till en klippa och avnjuta utsikten. Passa även på att se järngruvan, gruvmuseet eller kvarnen. Vill ni stanna några nätter finns både stugor, hotell, camping och vandrarhem.

Läs mer här!

Sandhamn

Ta med dig familjen till en av skärgårdens populäraste öar med barnvänliga stränder, fina bad, restauranger och caféer. Bland badalternativ finns inomhuspool, utomhuspool, kallbad och havet.
Här finns också möjlighet till att hyra cykel, kajak, segla, fiske och tennis. För mindre krävande aktiviteter finns museum, fiske och minigolf.På Sandhamn kan du även handla hantverk i många butiker. För övernattning finns allt från bed and breakfast till fyrstjärnigt hotell.

Läs mer här!

Fjäderholmarna

För dig som vill ut på vattnet men inte alltför långt bort finns alltid Fjäderholmarna. Båtarna går varje timme och det tar inte mer än en halvtimme att åkta hit. Här finns aktiviteter under hela sommaren. Bland annat barnteater och ett piratskepp som barnen kan leka på. Här finns också hantverksbod och utställningar att titta på. Blir ni hungriga finns det flera goda restauranger att välja mellan. Det är den enda ön på denna lista som inte har övernattningsmöjligheter.

Läs mer här!

Vi rekommenderar följande aktiviteter

På Alfons Åbergs Kulturhus finns höghuset som Alfons bor i, vardagsrummet, läskiga monstret, helikoptern och förstås Milla, Mållgan och farmor. Här kan nyfikna barn leka, busa, klättra och upptäcka i ett hus fullt med finurliga saker. Varje dag erbjuds barnteater och programinslag som läsning, dans, matte, NO och mycket mer.

Vi har en lekfull och härlig miljö på The Little Gym i Malmö, men vi har också ett seriöst mål. Därför använder vi vår egenutvecklade filosofi – tredimensionellt lärande – där fysisk aktivitet är ledstjärnan för hela barnets utveckling.

Museum & Kultur

Tekniska museet

På Tekniska museet kan du experimentera dig till nya smarta idéer i MegaMind, utmana dig själv i Hinderbanan eller upptäcka 100 innovationer. Utöver våra utställningar, kan du även handla kluriga presenter i butiken eller ta en paus i vår restaurang.

Museum & Kultur

Nordiska Museet

Se världens enda uppstoppade blåval, en imponerande afrikansk elefant, fåglar och fiskar från hela jorden och mycket mer från vår fascinerande natur. Varje dag kan du följa med på en guidad visning jorden runt och upptäck djur från hela världen! Det kommer dessutom bli barnmusikal på Olikta, vid dåligt väder flyttas den in på muséet.

På Universeum är varje dag ett äventyr. I det stora huset mitt i Göteborg finns djur, natur, teknik och massor av experiment. På en och samma dag kan du möta apor och sengångare, resa ut i rymden, dyka ner i världshavens djup och vandra genom den svenska vildmarken. Välkommen till Nordens största science center!

En härlig varmvattensbassäng för hela familjen i centrala Malmö. Här erbjuds simskola för barn och baby samt vattengympa för vuxna.

Bara på Cosmonova kan du få en så intensiv och hisnande upplevelse. Vårt filmutbud kombinerar kunskap och underhållning och tar med dig dit du kanske annars bara kommer i fantasin.